LOADING
PREV
NEXT
https://www.vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/vet-licencagk-is-23.jpg
https://www.vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/clanstvogk-is-23.jpg
https://www.vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/glassesgk-is-23.jpg

ветеринарска комора Србије

  • Лиценца
  • Чланство у комори
  • Едукација

Лиценца

Закон о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) предвиђа увођење обавезног лиценцирања ветеринара.

Опширније

Чланство у комори

По Закону о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) чланство у Комори је обавезно за све ветеринаре.

Опширније

Едукација

ВКС организује стручне и научне скупове ради едукације и унапређења стручног рада ветеринара, чланова Коморе

Опширније

Посета делегације Ветеринарске коморе Мађарске

Штампа
Датум објављивања среда, 03 јул 2013


Руководиоци Ветеринарске коморе Мађарске (МАОК) посетили су Ветеринарску комору Србије 26. и 27. Јуна 2013. године. Делегацију колега из Мађарске су сачињавали председник МАОК Др Габор Генци, представник за међународне односе Др Јожеф Пинтер и генерални секретар  Др Ласло Хорват.

Испред ВКС, госте су примили председник ВКС Др Грго Тиквицки, председник УО ВКС Др Радош Раилић, представник јавних служби у УО ВКС

Др Зоран Рашић, секретар Др Жолт Кало и Др Зоран Катринка, представник ВКС у Светској ветеринарској асоцијацији.

            На радном састанку, председници две коморе су представили своју организацију и чланство, ветеринарску службу, стање у пољопривреди и тренутно стање и перспективе струке у целости. Обзиром да две, према речима председника Генција „братске коморе“, већ дуже време сарађују, састанак се одвијао у пријатељској и отвореној атмосфери. Колеге из Мађарске су изнеле више похвала за рад ВКС и нагласиле да је стање ветеринарске струке у Србији по неким сегментима развијеније него у Мађарској и да су спремни да уче из нашег примера. Обзиром да је Мађарска чланица ЕУ већ осму годину, вољни су да поделе своја искуства, како бисмо ми у Србији максимално искористили прилике и, у исто време, избегли одређене „замке и грешке“ које су се колегама из Мађарске десиле.

Ветеринарска струка у Мађарској је свој статус регулисала посебним Законом о ветеринарској комори и обављању ветеринарске делатности. Поменути закон се заснива на принципу самоуправе и високом степену самосталности у обављању послова регулисања ветеринарске струке, ветеринарских организација и самих ветеринара. Рад ветеринарске коморе Мађарске се даље заснива на Статуту и осталим актима.

            Након упознавања са законским и статутарним основом рада ВКС, колеге из Мађарске су закључиле да у Србији постоји висок степен усаглашености са ветеринарском и сродном легислативом ЕУ, али и да у потпуности разумеју напоре да се постојеће законодавство у нашој земљи унапреди, како би ветеринарска служба у целини и ВКС, као њен битан део, могли ефикасније да обављају свој рад. У том смислу, ставили су нам на располагање њихова законска решења и искуства, која у сваком случају вреди пажљиво размотрити, заједно са сличним решењима из других земаља.

            Представници две коморе су договорили да се досадашња сарадња интензивира и прошири кроз закључивање Споразума о сарадњи, чији садржај и форма треба да се усагласе током наредних месеци.

Било је речи и о унапређивању регионалне сарадње заједно са ветеринарским коморама из земаља у окружењу, на чему ће се појачано радити у наредном периоду.

            Представници обе коморе су, на крају, изразили задовољство сарадњом и плановима за непосредну будућност.

Гости из Мађарске су били веома захвални због пријатељског пријема и угодног боравка који им је ВКС приредила. 

DSC03201

 

 

Joomla Templates designed by Best Cheap Hosting
вкс © 2011. сва права су задржана
webmaster This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.