LOADING
PREV
NEXT
https://www.vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/vet-licencagk-is-23.jpg
https://www.vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/clanstvogk-is-23.jpg
https://www.vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/glassesgk-is-23.jpg

ветеринарска комора Србије

  • Лиценца
  • Чланство у комори
  • Едукација

Лиценца

Закон о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) предвиђа увођење обавезног лиценцирања ветеринара.

Опширније

Чланство у комори

По Закону о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) чланство у Комори је обавезно за све ветеринаре.

Опширније

Едукација

ВКС организује стручне и научне скупове ради едукације и унапређења стручног рада ветеринара, чланова Коморе

Опширније

OIE PVS Анализа Beтеринарске коморе Србије

Штампа
Датум објављивања уторак, 19 март 2013

Експертска група Светске организације за здравље животиња (OIE) за евалуацију перформанси ветеринарске службе (PVS) борави у Србији од 11. до 25. марта 2013. године. У складу са чланом 3.2.12. Кодекса о здрављу сувоземних животиња,  који предвиђа евалуацију ветеринарских статутарних тела, извршена је и анализа рада ВКС.

Експерти OIE за PVS Анализу, Dr Мarie Edan из Француске и Dr Sun Yan из Кине, одржали су састанак са представницима ВКС 14. марта 2013. године.  Предмет је била процена усклађености ВКС са стандардима OIE и то по следећим ставкама:

1. Циљеви и функције ВКС;

2. Законски основ, аутономија у раду и функционални капацитет ВКС;

3. Састав и представљање чланства у органима и телима ВКС;

4. Одговорност и транспарентност у доношењу одлука;

5. Извори и управљање финансијским средствима ВКС;

6. Управљање програмима обуке и континуиране едукације ветеринара.

У оквиру анализе циљева и функција, било је речи о регулисању статуса ветеринара и пара-ветеринара путем лиценцирања и регистрације; о одређивању минималних стандарда образовања, основног и континуираног – неопходних за стицање звања, диплома и сертификата који омогућавају регистрацију и стицање лиценце; као и утврђивању етичких, деонтолошких и дисциплинарних стандарда.

На захтев OIE, а према упутству које је прослеђено из Управе за Ветерину МПВШ, састанку са експертима OIE су присуствовали руководиоци тела и органа ВКС: др Грго Тиквицки, Председник ВКС; др Радош Раилић, Председник УО ВКС; Др Зоран Рашић, Представник јавних служби у УО ВКС; др Александар Спасовић, Председник Етичког комитета ВКС; Др Сава Лазић испред Стручног одбора ВКС, као и др Жолт Кало, Секретар ВКС. Испред Управе за ветерину присутни су били др Зоран Маринковић и др Ивана Лазић.

Уводно излагање и представљање структуре и функција ВКС је обавио Др Зоран Катринка. Даљи ток састанка је вођен према PVS процедури OIE. Представници ВКС су одговорима на питања експерата OIE изложили кључне функције, начин и резултате рада органа и тела којим руководе.

ВКС је изразила спремност да унапреди постојеће функције, као и да приступи увођењу нових, како би одговорила свим захтевима који се по стандадима OIE стављају пред национално ветеринарско статутарно тело. Било је речи и о условима за што скорији почетак твининг програма између ВКС и неког од високо развијених статутарних тела из Европе или света.

Представници OIE су по завршетку састанка изразили лично задовољство пријемом у ВКС, као и оним што су о раду ВКС сазнали.

Прибележили су и чињеницу да је управо ВКС  значајно допринела доласку PVS Мисије у Србију, приликом посете Председника Светске ветеринарске асоцијације др Фаузи Кехрида и др Тјерд Јорне, крајем 2011. године. Они су тадашњем Министру пољопривреде предочили предности PVS Мисије и допринос који она може дати развоју целокупне ветеринарске службе у Србији. Захтев за покретање PVS анализе је уследио почетком 2012. године.

Резултати PVS анализе ће бити познати накнадно, у складу са процедурама OIE.   

                                                                                                                                                                                          

 

HPIM0895

 

HPIM0898

Joomla Templates designed by Best Cheap Hosting
вкс © 2011. сва права су задржана
webmaster This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.