LOADING
PREV
NEXT
http://www.vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/vet-licencagk-is-23.jpg
http://www.vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/clanstvogk-is-23.jpg
http://www.vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/glassesgk-is-23.jpg

ветеринарска комора Србије

  • Лиценца
  • Чланство у комори
  • Едукација

Лиценца

Закон о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) предвиђа увођење обавезног лиценцирања ветеринара.

Опширније

Чланство у комори

По Закону о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) чланство у Комори је обавезно за све ветеринаре.

Опширније

Едукација

ВКС организује стручне и научне скупове ради едукације и унапређења стручног рада ветеринара, чланова Коморе

Опширније

UČEŠĆE PREDSTAVNIKA “VKS” NA PROLEĆNOM ZASEDANJU “VIŠEGRAD VET PLUS” GRUPE U OHRIDU (Makedonija)

Штампа
Датум објављивања уторак, 22 мај 2018

U skladu sa međunarodnim planom aktivnosti, nastavlja se učešće predstavnika “VKS” u radu Višegrad VET plus” grupe. Ovaj put prolećno zasedanje je održano u Ohridu u organizaciji Veterinarske Komore Makedonije od 11. do 13. maja 2018. godine. Na ovom važnom regionalnom skupu prisutni su bili predstavnici sledećih država: Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Rep. Srpska (Bosna i Hercegovina), Bugarska i Makedonija. Kao gosti bili su predstavnici Udruženja veterinara praktičara Nemačke kao i Veterinarskog Saveta Albanije. Našu delegaciju predvodio je Predsednik “VKS” Davor Šašić, DVM. Sa njim je bio dr sci. Miroslav Urošević (predstavnik “VKS” u “WVA”). Kao i ranije, poseban nivo ovoj konferenciji su dali svojim prisustvom: G-din Rafael Laguens, DVM (Predsednik “FVE”) i G-din Žolt Pinter, DVM (Potpredsednik “FVE”).

Svojim prisustvom rad konferencije su podržali predstavnici Ministarstva poljoprivrede Makedonije i Dekan Veterinarskog Fakulteta u Skoplju Prof. dr Lazo Pendovski.

Kako je 2017. godine Veterinarska Komora Republike Srpske bila domaćin, ove godine je Prof. dr Slaven Grbić imao ulogu Predsedavajućeg konferencije. Konferencija je obilovala bogatim stručnim programom uz diskusiju svih učesnika o aktuelnim problemima veterinarske struke u regionu.

Nažalost, kao i prethodne godine pojava Afričke svinjske kuge bila je fokusu, tako da su predstavnici Češke, Mađarske i Srbije izvestili o praćenju i suzbijanju ove zarazne bolesti u njihovim zemljama.

O dešavanjima u „FVE“ predavanja su održali Predsednik „FVE“ Dr Rafael Laguens koji je govorio o aktivnostima projekta “Budućnost veterinara u Evropi” („Europe Vet Futures”). Dr Zsolt Pinter, Potpredsednik „FVE“ je izvestio o finansijskom stanju u „FVE“, kao i predstojećoj Generalnoj Skupštini „FVE“ u Bergenu (Norveška) u junu 2018.

Vezano za uspehe veterinarske struke u suzbijanju zaraznih bolesti, zanimljiva je bila prezentacija Dr Siegfried-a Moder-a, Predsednika Udruženja Veterinara Praktičara Nemačke. Prikazao je iskustva veterinara u pokrajini Bavarskoj (Nemačka) u primeni EU legislative na suzbijanje odnosno eradikaciju zaraznih bolesti (na primeru “BHV-1”) u govedarskoj proizvodnji kao ključnom preduslovu za pozicioniranje na svetskom tržištu.

Važno mesto zauzelo je aktuelno stanje u odnosu na bezbednost hrane i zaštitu potrošača u Evropi. Pre svega na neophodnost prisustva veterinara na liniji klanja. O tome su nas informisali Prof. dr Slaven Grbić kao Predsednik Sekcije „FVE“ odnosno Unije Evropskih Veterinara za higijenu („UEVH“), kao i Prof. dr Krzysztof Anusz ispred Nacionalne Veterinarske komore Poljske.

G-din Dino Kurbegović iz Britanske organizacije “Dogs Trust Bosnia” nas je informisao o njihovim aktivnostima na smanjenju problema uličnih pasa istovremeno dugotrajno unapređujući zdravlje i dobrobit pasa u Bosni i Hercegovini.

Na kraju je usledila najava Predstavnika Veterinarske Komore Slovenije da će oni biti domaćini skupa u proleće 2019. godine. Istovremeno je najavljeno održavanje jesenjeg zasedanja u Višegradu u Mađarskoj.

I ovaj put su ljubazni domaćini (Veterinarska Komora Makedonije) učinili sve da se osećamo prijatno tokom boravka, uključujući i kulturno-istorijske znamenitosti prelepog Ohridskog Jezera.

 ohrid1

Zasedanje u toku

-

 ohrid2

Učesnici skupa “Višegrad-Vet+” grupe u Ohridu

--

 ohrid3

Delegacija “VKS” zajedno sa predstavnicima Veterinarske Komore Slovačke

dr Silvia Štefakova (Predsednica) i dr Robert Leinstein (član Predsedništva)

Joomla Templates designed by Best Cheap Hosting
вкс © 2011. сва права су задржана
webmaster This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.