LOADING
PREV
NEXT
http://www.vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/vet-licencagk-is-23.jpg
http://www.vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/clanstvogk-is-23.jpg
http://www.vetks.org.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/glassesgk-is-23.jpg

ветеринарска комора Србије

  • Лиценца
  • Чланство у комори
  • Едукација

Лиценца

Закон о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) предвиђа увођење обавезног лиценцирања ветеринара.

Опширније

Чланство у комори

По Закону о ветеринарству ("Сл.гласник РС" бр.91/05) чланство у Комори је обавезно за све ветеринаре.

Опширније

Едукација

ВКС организује стручне и научне скупове ради едукације и унапређења стручног рада ветеринара, чланова Коморе

Опширније

Састанак Вишеград ВЕТ 4+ групе у Мађарској

Штампа
Датум објављивања петак, 27 октобар 2017

Поштовани чланови Коморе,

Након успешног учешћа на пролећној конференцији „Вишеград ВЕТ 4 плус” групе у Бањалуци, која је одржана од 12.05. до 14.05.2017. године, Ветеринарска комора Србије је председавала и на јесењем заседању, које је одржано од 06. до 08. октобра 2017. године у Вишеграду, Мађарска. Делегацију Ветеринарске коморе Србије чинили су председник Ветеринарске коморе Србије Давор Шашић, председник Севернобачког Регионалног одбора Јожеф Хорват, шеф Одсека за епизоотиологију при Управи за ветерину Бобан Ђурић и представник ВКС у WVA Мирослав Урошевић.

vis1

На овом значајном скупу присутни су били представници следећих држава: Пољска, Чешка, Словачка, Мађарска, Словенија, Хрватска, Србија, Румунија, Република Српска и Македонија, док су специјални гости били представници Ветеринарске коморе Баварске (Немачка), Удружења ветеринара практичара Немачке („БПТ“) као и Ветеринарског Савета Албаније.

Традиционално, посебан допринос успешности ове конференције, дали су својим присуством: председник FVE Рафаел Лагуенс, потпредседник FVE Жолт Пинтер, као и главни ветеринар Мађарске Лајош Богнар, који је пригодним говором отворио скуп. Присутни су били и представници следећих институција: Министарства пољопривреде Мађарске, Министарства иностраних послова Мађарске, Амбасаде Републике Словеније и Амбасаде Републике Хрватске. У раду овог скупа учествовао је и академик Мађарске Академије наука Проф. др Јанош Варга са Универзитета Ветеринарских наука из Будимпеште, који је одржао занимљиво предавање о афричкој куги свиња.

Скупом је председавао колега Мирослав Урошевић, који је представио чланове делегације Ветеринарске коморе Србије и истакао да ветеринари практичари, чланови ВКС, имају најважнију улогу у превенцији заразних болести, те да ће детаљнији извештај о епизоотиолошкој ситуацији у Републици Србији представити Бобан Ђурић.

Основна тема састанка је била појава афричке свињске куге, тако да су представници Пољске, Чешке и Румуније известили све присутне о праћењу и сузбијању ове заразне болести у њиховим земљама. Занимљиво је било предавање колеге из Пољске Проф. др Stanislaw Winiarczyk са Универзитета природних наука из Варшаве, као представника Националне ветеринарске коморе Пољске, који је у презентацији приказао пут ширења афричке куге свиња у Пољској и важност спровођења биосигурсносних мера на малим фармама свиња. Искуства Пољске и Чешке су таква да је најбитније спречити преношење вируса путем дивљих свиња, едуковати власнике животиња а нарочито ловце, који су и додатно стимулисани за лов дивљих свиња, појачани надзор у ловишту и правовремено достављање узорака.

vis2

Представник ВКС, Бобан Ђурић одржао је веома запажено предавање о болести квргаве коже и превенцији афричке куге свиња у Србији. Осврнувши се на почетак ширења заразе болест квргаве коже, колега Ђурић је истакао правовремену реакцију државних органа, затим надлежних ветеринарских станица и ветеринарских института у Србији. Навео је да су добра организација и делотворност благовремене вакцинације зауставили ширење заразе, те да је протекао период од годину дана од последњег регистрованог позитивног случаја ове болести код животиња. Позитивна искуства наше земље у сузбијању болести квргаве коже су добар пример другим земљама како треба позиционирати ветеринарску службу. У односу на афричку кугу свиња, колега Ђурић је истакао је да, иако не постоји сумња на појаву ове болести, пажљиво се прати епизоотиолошка ситуација у окружењу и предузимају све превентивне мере на спречавању појаве заразне болести. Истакао је и значај биосигурносних мера на малим фармама свиња, имајући у виду искуства земаља где се ова заразна болст већ појавила. Закључио је да су наше активности, као АКС слободне земље, биле правовремене, добре и свеобухватне.

vis3

На крају је уследила најава председавајућег за 2018. годину, односно колеге Славена Грбића, представника испред Ветеринарске Коморе Републике Српске. Истовремено је најављено одржавање пролећног заседања у Македонији као земљи домаћину „Вишеград Вет плус групе“ за 2018. годину.

Важно је рећи да су љубазни домаћини учинили све да се делегације осећају пријатно током боравка, те да је цео скуп пратила одлична организација од стране Ветеринарске коморе Мађарске, на челу са председником Габор Гонци, генералним секретаром Ласло Хорватом и Жолт Пинтером, као секретаром за међународну сарадњу Ветеринарске коморе Мађарске.

У контексту билатералних сусрета са присутним представницима ветеринарских организација  направљени су планови за интензивнију међународну сарадњу у 2018. години.

Joomla Templates designed by Best Cheap Hosting
вкс © 2011. сва права су задржана
webmaster This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.